The Crazies' Tower. A Novel
This book is in Romanian. It is an inside story of the Romanian Television during the Romanian Revolution and beyond.
Ştefan Dimitriu este unul dintre cei mai importanţi prozatori români.
Sustrăgându-se temelor şi tehnicilor la modă, care încearcă de multe ori să ascundă lipsa evidentă de har şi de substanţă a unor autori, romanele lui Ştefan Dimitriu se constituie în cronici amănunţite, profunde şi captivante ale realităţilor timpului nostru, putând fi considerate pe drept cuvânt, aşa cum s-a spus, nu doar cărţi de literatură, dar şi, sau în primul rând, cărţi de învăţătură.
Acesta este şi cazul romanului Turnul nebunilor, scris şi publicat în primii ani de după revoluţie (Editura Evenimentul, 1993), un adevărat best-seller al vremii respective, vândut atunci în 60.000 de exemplare.
Dar iată, pe scurt, câteva ecouri din epocă
Romanul este "scris cu o mână sigură, de profesionist (...) clar, cu un dramatism neretoric şi cu o bine calculată doză de umor," iar personajul principal (reporter de televiziune în căutarea adevărului despre teroriştii din decembrie '89) este înzestrat "cu o personalitate puternică," ce "se impune ca o prezenţă de care ne ataşăm şi de care ni se face dor după încheierea lecturii" (Alex Ştefănescu);
cartea reprezintă "una dintre cele mai importante apariţii editoriale din ultimii ani," scriitorul remarcându-se prin "capacitatea de a construi o intrigă captivantă, care să confere unei naraţiuni, ce ar fi putut să se reducă la simplul reportaj, unitatea de construcţie a unui roman; talentul de a sugera psihologia personajului descriindu-i gesturile; harul de a inventa replica sugestivă; ştiinţa de a construi un prim-plan şi de a lumina dintr-un unghi neanşteptat caracterele." (Roxana Sorescu);
"Turnul nebunilor este, probabil, primul roman despre Revoluţia din 1989 şi societatea românească, aşa cum s-a rostogolit ea după aceea. O carte bine scrisă." (Constantin Stănescu);
avem "unul din cele mai bune romane din aceşti ani," un roman al "epicului desăvârşit," în care "nebunii de dinainte, oarecum ţinuţi în cuşcă de regulile totalitare, au ieşit nestingheriţi pe piaţa micului ecran, fac politică în partide sau parlament, înjură şi ameninţă pe faţă, se lasă mituiţi şi, mai ales unii din ei, se află temeinic încadraţi în structurile de tip mafiot" (Emil Vasilescu);
în sfârşit, aducând în prim-plan, cu un remarcabil "spirit justiţiar (...), personaje angajate în cursa riscantă pentru adevăr şi dreptate," pentru realizarea "unei ample panorame de moravuri, comportamente şi idei, decupate din viaţa noastră contemporană," "romanul lui Ştefan Dimitriu depăşeşte categoria cărţilor seriale despre revoluţie. El năzuieşte să devină un unicat" (Romul Munteanu).
Suntem siguri că cititorii de azi şi dintotdeauna ai acestei cărţi vor avea prilejul să constate ei înşişi că, în ciuda trecerii timpului, frumuseţea şi puterea ei de atracţie au rămas şi rămân neştirbite.
Vasile Poenaru
About the Author: Ştefan Dimitriu, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din Romania, s-a născut la 21 mai 1938, in Ibăneşti-Vaslui, intr-o familie de invăţători.
Debutează cu versuri, in 1957. Dar adevărata consacrare va veni odată cu debutul in proză ("Drumuri ca-n palmă," proză scurrtă, Editura Eminescu 1971).
Urmează romanele sale de succes ("Trapez" - 1972, "Tinereţea lui Bogdan Irava" - 1987, "Turnul nebunilor" - 1993, "Lasă zilei scarba ei" - 2009).
Intre timp, publică şi alte volume: teatru ("Steaua păguboşilor"), eseuri, evocări ("Dealuri la Prut"), reportaj ("Ţara lui Skanderbeg"), jurnal ("Pace ţie, cititorule") etc. Traduce masiv din Evgheni Evtuşenko (volumele de versuri "Mierea tarzie" şi "Porumbelul din Santiago şi alte poeme," romanul "Să nu mori inainte de moarte").
In 1910, Clubul de Proză al Uniunii Scriitorilor ii acordă Premiul de excelenţă pentru romanul "Lasă zilei scarba ei." De la absolvirea facultăţii şi pană la retragerea din activitate (1967-2007), a lucrat la Radio-Televiziunea Romană (realizator de emisiuni, redactor-şef, director de departament).
Documentarul său "Exerciţii de libertate," consacrat Revoluţiei Romane, a fost distins cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA (Londra, 2001) şi Nimfa de argint (Monte Carlo, 2002).
Profesorul Romul Munteanu, marele critic literar, scrie: "Poate părea paradoxal, dar romanele cele mai originale, mai profunde şi mai rezistente in timp ale generaţiei Augustin Buzura au fost scrise de Ştefan Dimitriu."
La eLiteratura, lui Ştefan Dimitriu i-au apărut următoarele cărţi:
- Pace ţie, cititorule! (jurnal, 2014)
- Lasă zilei scarba ei (roman; ediţie in două volume, 2015)
- Tibidam Tibidum. Jurnal vesel de călătorie (jurnal, 2015)
- Mandarinul valah Petre Pandrea (eseu critic, 2016)
- Cuvantul ca un fruct oprit (poezii, 2016)
- Trapez (roman, 2017)
- Intrebările Sfinxului. Tinereţea lui Bogdan Irava (roman, 2017)
- Turnul nebunilor (roman, 2017)