Tibidam-Tibidum. A Joyful Travel Diary
Această ediţie a cărţii este publicată special pentru românii din diaspora.
Citiţi cărţi în limba română! Veţi fi mai aproape de casă, de ţară.
Comandaţi cartea de pe site-ul Amazon corespunzător ţării în care locuiţi şi nu veţi plăti transportul internaţional.
This book is in Romanian. It can be seen as easy and full-of-humor writings from a very serious author!
Titlul cărţii aminteşte de un vechi cântec de drumeţie care începe aşa:
Tibidam-tibidum,
Şi-am pornit-o la drum...
PUNERE ÎN TEMĂ
Pentru românul de astăzi, care poate pleca în orice clipă (cu automobilul, cu trenul, cu avionul ori pe propriile picioare) în oricare colţ de Europă şi, cu un minim efort (drumuri pe la ambasade), în oricare alt colţ de lume, pare cu totul de neînţeles prizonieratul pe care noi, românii obişnuiţi, îl trăiam cu doar câteva decenii în urmă, când o plecare în străinătate constituia un eveniment cu totul ieşit din comun; într-atât de spectaculos, încât cel care avea norocul unei asemenea întâmplări era privit nu numai cu o anumită invidie, dar şi cu mult respect, fiind asaltat apoi de toţi cei din jur - familie, prieteni, vecini, colegi de serviciu - cu întrebările cele mai neaşteptate şi trezind, cu povestirile sale, infinite şi dureroase nostalgii.
De aceea când, în septembrie 1971, la 33 de ani împliniţi, am primit vestea că, în calitatea mea de redactor al Televiziunii Române, voi pleca în Albania, m-am simţit pur şi simplu un ales al soartei...
Substanţa acestei cărţi este constituită din caietele (câte s-au mai păstrat) pe care le-am scris chiar în cursul călătoriilor mele ulterioare prin ţările pe care le-am vizitat ca trimis al Televiziunii Române (şi numai o dată al Uniunii Scriitorilor). Jur cu mâna pe inimă că ele nu au fost scrise cu gândul de a fi publicate vreodată, ci pur şi simplu pentru amuzamentul şi răsfăţul familiei mele şi poate, puţin, şi pentru chinul masochist şi plăcerea mea de moment. Făcându-mi însă ordine prin hârtii şi aruncându-mi de curând ochii prin jurnalele mele de călătorie, mi-am spus că ele ar putea să-i amuze şi pe alţii. Dumneavoastră, cititorii, veţi decide dacă şi cât...
Ştefan Dimitriu
About the Author: Ştefan Dimitriu, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din România, s-a născut la 21 mai 1938, în Ibăneşti-Vaslui, într-o familie de învăţători.
Debutează cu versuri, în 1957. Dar adevărata consacrare va veni odată cu debutul în proză ("Drumuri ca-n palmă," proză scurrtă, Editura Eminescu 1971).
Urmează romanele sale de succes ("Trapez" - 1972, "Tinereţea lui Bogdan Irava" - 1987, "Turnul nebunilor" - 1993, "Lasă zilei scârba ei" - 2009).
Între timp, publică şi alte volume: teatru ("Steaua păguboşilor"), eseuri, evocări ("Dealuri la Prut"), reportaj ("Ţara lui Skanderbeg"), jurnal ("Pace ţie, cititorule") etc. Traduce masiv din Evgheni Evtuşenko (volumele de versuri "Mierea târzie" şi "Porumbelul din Santiago şi alte poeme," romanul "Să nu mori înainte de moarte").
În 1910, Clubul de Proză al Uniunii Scriitorilor îi acordă Premiul de excelenţă pentru romanul "Lasă zilei scârba ei." De la absolvirea facultăţii şi până la retragerea din activitate (1967-2007), a lucrat la Radio-Televiziunea Română (realizator de emisiuni, redactor-şef, director de departament).
Documentarul său "Exerciţii de libertate," consacrat Revoluţiei Române, a fost distins cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA (Londra, 2001) şi Nimfa de argint (Monte Carlo, 2002).
Profesorul Romul Munteanu, marele critic literar, scrie: "Poate părea paradoxal, dar romanele cele mai originale, mai profunde şi mai rezistente în timp ale generaţiei Augustin Buzura au fost scrise de Ştefan Dimitriu."
La eLiteratura, lui Ştefan Dimitriu i-au apărut următoarele cărţi:
- Pace ţie, cititorule! (jurnal, 2014)
- Lasă zilei scârba ei (roman; ediţie în două volume, 2015)
- Tibidam Tibidum. Jurnal vesel de călătorie (jurnal, 2015)
- Mandarinul valah Petre Pandrea (eseu critic, 2016)
- Cuvântul ca un fruct oprit (poezii, 2016)
- Trapez (roman, 2017)
- Întrebările Sfinxului. Tinereţea lui Bogdan Irava (roman, 2017)
- Turnul nebunilor (roman, 2017)