I AM A VETERAN
This book is in Romanian. It is a deeply touching story about love and sacrifice.
Această ediţie a cărţii este publicată special pentru românii din diaspora.
Citiţi cărţi în limba română! Veţi fi mai aproape de casă, de ţară.
Comandaţi cartea de pe site-ul Amazon corespunzător ţării în care locuiţi şi nu veţi plăti transportul internaţional.
Sunt veteran este o cutremurătoare poveste despre iubire şi sacrificiu, în care rolurile din societate, dar şi din viaţa de familie planează asupra personajelor ca un destin implacabil.
Iubirea, fie ea între părinţi şi copii, soţ şi soţie, fraţi şi surori, bunici şi nepoţi, este de fapt personajul principal al nuvelei, redând oamenilor identitatea prin ea însăşi.
Eşti mamă pentru că eşti iubită de copii. Eşti bunic pentru că eşti iubit de nepoţi. Ce se întâmplă însă odată cu trecerea timpului, atunci când priorităţile se schimbă? Identitatea rămâne aceeaşi, mamă sau bunic, după caz?
Veteran de război, Gheorghe Saltan, îşi adresează constant această întrebare. De când s-a întors din război, s-a identificat mereu drept tată de familie şi apoi bunic. Odată cu trecerea anilor, copiii şi nepoţii au descoperit alte priorităţi, iar semnele de afecţiune s-au rărit, ridicând astfel un semn de întrebare asupra continuităţii rolului din viaţa de familie. Te mai poţi considera bunic sau tată dacă nu te mai vezi şi nu ai niciun fel de relaţie cu nepoţii, respectiv copiii?!
Firul acţiunii nu este unul liniar, de cele mai multe ori creându-se dislocări temporale, iar episoadele prezentate par desprinse dintr-un joc de tip puzzle format din diverse instantanee. Astfel, cititorul deţine controlul suprem în a le aşeza precum doreşte, fiecare dintre piese având un înţeles de sine stătător.
Un veteran de război îşi rememorează momente importante din viaţă, iar tonul uşor mucalit în care acestea sunt redate dau naraţiunii un farmec aparte.
Ne sunt prezentaţi, pe rând, copiii, soţia, nepoţii şi câţiva oameni cu care a interacţionat atunci când Gheorghe s-a aflat pe front. Nu l-a învăţat nimeni cum trebuie să fie un tată, dar şi-a dat mereu silinţa ca acestora să le fie bine, mândru fiind de ei cu atât mai mult atunci când îi vedea muncind.
Matilda, soţia lui Gheorghe, apare drept omul-ştie-tot, o femeie încăpăţânată ce pare să aibă o singură slăbiciune, fiul lor Niculai. Imaginea celor trei nepoate, Oana, Dana şi Elena, înseninează uşor firul narativ, umbrit de evocarea amintirilor tulburătoare de pe front.
Sunt veteran este o poveste despre cruzimea războiului, dar şi a celor apropiaţi, faţă de care de obicei nu suntem înarmaţi corespunzător.
De asemenea, este o poveste în care speranţa licăreşte, deşi firav, purtându-ne cu gândul la amintirile pe care le-am sădit în inimile celor apropiaţi şi la însemnătatea lor în viaţa acestora, asigurându-ne o existenţă neîntreruptă, fie ea doar la nivelul memoriei.
About the Author: Emilia Muller (b. 1983) is a writer, teacher, translator, and proofreader / (n. 1983) este scriitoare, profesor, traducător şi corector.
A studiat limbile engleză şi spaniolă la Universitatea Ovidius din Constanţa, iar după terminarea studiilor a ocupat funcţia de corector la editura Steaua Nordului din Constanţa.
A publicat mai multe cărţi autodidactice de învăţare a limbilor engleză şi spaniolă, dicţionare bilingve, ghiduri de conversaţie etc.
De asemenea, a efectuat traduceri literare, dar şi traduceri din alte domenii, precum audit, juridic, bănci, medicină, tehnică dentară şi altele.
Fiind profesor de limba engleză şi lucrând mai mult cu copiii, s-a lăsat inspirată de entuziasmul lor şi astfel a început să creeze poveşti. A început să le treacă în scris şi să le trimită în lume spre a-i încânta şi pe alţi copii. Veveriţa Şugu şi câinele Hapciu este povestea de debut a Emiliei Muller. O poveste haioasă despre aventurile unei veveriţe şi ale unui câine lăţos.
Trebuie să amintim, de asemenea, şi nuvela Sunt veteran. Precum o peliculă fotografică, naraţiunea curge în faţa ochilor cititorului, trecând de la o scenă la alta, una mai impresionantă decât cealaltă. Personajul principal, un veteran de război, dă voce câtorva răspunsuri ale unor întrebări perpetue. O carte care trebuie citită, mai întâi, cu sufletul.