This book is in Romanian. Puzzle is a collection of short stories evoking important events in the author's life. Passionaria Stoicescu is a very important contemporary Romanian poet and writer, having published over 70 books.
Passionaria Stoicescu, autoare a numeroase volume de versuri, cărţi pentru copii, culegeri de proză scurtă, este una dintre cele mai importante personalităţi ale literaturii române de azi. Numeroşi critici şi oameni de cultură au publicat cuvinte de laudă privind scrierile sale. Reproducem câteva rânduri semnate de Horia Gârbea:
Horia Gârbea:
Prozele Passionariei Stoicescu sunt scrise cu mână sigură, cu atenţie la detalii şi la ansamblu, cu dexteritate (după cum remarca şi Alex Ştefănescu), dar şi cu o prospeţime şi un interes viu pentru textul scris care fac cinste unei autoare atât de prolifice. Nicio urmă de blazare în faţa literaturii nu se întrevede în povestirile semnate de Passionaria Stoicescu şi tocmai acest avânt (ca) de debutantă o face în fiecare moment cuceritoare pentru cititor. Tematic, prozele /.../sunt naraţiuni realiste despre lumea contemporană, despre oameni neînsemnaţi a căror psihologie, cum ştim, nu e cu nimic mai puţin interesantă decât a comandanţilor de oşti. Un colonel pensionar bine descris (are şi Passionaria Stoicescu unul, Cezar pe nume, care a ajuns la a cincea Cleopatră) valorează mai mult decât un împărat decupat din carton de un autor fără har şi meserie. Unele texte au o naturaleţe care te-ndeamnă să crezi că sunt efectiv relatări de întâmplări reale, deşi bizare. Cel mai reuşit de tipul acesta este cel intitulat Secretarul de partid." Un secretar de organizaţie PCR dintr-o tipografie, ne aflăm, vezi bine, în epoca de aur," este urât, tâmpit, mârlan şi îl mai cheamă şi Romică Cioroiu. El face curte fără speranţe Luizei, o colegă de birou, forţată de o renovare să lucreze chiar în sediul organizaţiei. Văzând că ea îl refuză, lucru deloc uimitor, îi face mici mizerii, de o incredibilă meschinărie, iar în final chiar farmece. Sfătuită de un bătrân folclorist, venit cu treburi în birou în momentul descoperirii corpului delict, pus în buzunarul hainei lăsate în cuier, Luiza trebuie să decidă face pipi pe obiectul menit să-i stârnească amorul pentru secretar sau îi dă foc. Femeia alege a doua variantă, incendiind şi biroul şi obţinând cu ocazia asta un dorit transfer disciplinar. Acest tip de acţiuni narate vioi, comportist, cu mare siguranţă a tuşelor şi a dialogului compun volumul Passionariei Stoicescu şi se citesc uşor şi cu plăcere. Nu se întâmplă drame abisale pentru că viaţa este, după cum o descrie autoarea, mai ales suma unor lucruri neînsemnate. Dar ele, nimicurile, compun totuşi existenţa oricui. Celălalt plan, mai profund sau mai înalt, nu poate fi accesibil fără a privi prin ţesătura deasă a faptelor mărunte. Ceea ce le ridică preţul în percepţia cititorului este un lucru tot mai rar în pogoanele de hârtie tipărită talentul epic al autoarei."
About the Author: PASSIONARIA STOICESCU (n. 30.04.1946, Bucureşti). Poetă, prozatoare, scriitoare de literatură pentru copii, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din Romania (1976), Filiala Poezie.
Fiica lui Ştefan Stoicescu, economist şi a Virginiei (n. Constantinescu), invăţătoare. Absolventă a Şcolii pedagogice Buzău (1961-1965), licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1965-1970).
Invăţător (1964-1965), profesor de limba romană (1965-1966), instructor metodist la Casa de Cultură din Ramnicu Sărat (1966-1967), corector, apoi redactor la Editura Litera (1970-1984), lector de carte la Editura Ion Creangă (1984-1987), la Centrala Editorială (1987-1989) şi la Editura Minerva (BPT) (1989-1992), expert guvernamental in Guvernul Romaniei, Departamentul Informaţii (1992-1993), ziarist, redactor de rubrică la Mesagerul Economic, ziarul Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei (1993-2003).
A debutat in Luceafărul (1964), cu poezie. Debutul editorial a fost in 1971, cu literatură pentru. Are peste 60 de cărţi apărute - poezie, proză şi literatură pentru copii.
In 1996 şi 2014 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru literatura pentru copii. Alte premii: Trofeul Micului Cititor (1985, 1996, 2003), Premiul Asociaţiei UNESCO "Iulia Hasdeu" (2002), Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (2008), pentru traducere din literaturi străine, Diplomă de excelenţă, acordată de Asociaţia Culturală "Renaşterea buzoiană," pentru Opera Omnia şi promovarea valorilor spirituale din judeţul Buzău (2011), "Trofeul Micului Cititor" şi Diploma "Cel mai talentat scriitor de literatură pentru copii," Deva (2013).
Este cetăţean de onoare al Municipiilor Buzău (2005) şi Ramnicu Sărat (2011), pentru contribuţia deosebită adusă in domeniul culturii.
La eLiteratura a publicat pană acum substanţialul volum de proză scurtă Puzzle şi volumul de versuri Altceva decat semne cu ediţia in limba engleză Something Else Than Signs.