Ionica este un copil de tigan care creste intr-un sat din Ardeal, in ultimii ani ai dictaturii comuniste. Ramas orfan de mama, va avea parte de o viata grea, la care contribuie din plin cei din jur prin inconstienta sau nepasarea lor.
Inzestrat cu multa istetime, incepe sa descopere adevarata fata a societatii romanesti sub comunism, asa cum se manifesta ea in satul lor. Odata cu anii, se indreapta spre credinta, care il instraineaza tot mai mult de felul de viata din Romania acelor ani.
Ajuns adolescent, se hotaraste sa fuga din tara, lucru care pana la urma ii reuseste. Cum se va descurca el in Austria cu ceea ce a adus in minte si in suflet din tara lui? Ii va fi usor sa se adapteze la noile conditii? Sau va ajunge si el, ca alti confrati, un mancator de lebede?
"Este evident ca autorul are un talent nativ de povestitor si reuseste sa trezeasca interesul cititorului. Un pic de umor, un pic de satira, un pic de tragism, un strop de erotism - autorul nu insista, pastrand un echilibru demn de apreciat.
Tezismul sau nu-i, de fapt, un lucru rau[...]. Apelul pentru ecologism, pentru armonie cu natura, este ceva normal din partea unui tanar care a vietuit in mijlocul naturii si este bine realizat. Folosirea de capitole scurte, dinamice, e menita sa placa cititorului, sa-i mentina treaza curiozitatea. Intr-un fel, romanul prezinta un soi de cronica a vietii rurale din comunism. Ar fi fost bine daca aceasta cronica ar fi fost scrisa nu numai din punctul de vedere al unui tigan, ci si cu mai multe elemente din viata romilor agricultori.
Oricum, romanul lui Calin Kasper nu poate lasa cititorul indiferent. Chiar daca gasesti chestii criticabile, nu te poti impiedica sa te gandesti la el - lucru pe care nu-l reusesc multi scriitori profesionisti." - Liviu Radu, scriitor