Fragmente din viata unor familii evreiesti din Transilvania in secolele XIX-XX incepand dinainte de Marele Razboi, perioada interbelica, perioada fascista si al 2-lea Razboi Mondial/Holocaustul precum si perioada comunista.... Scurtele povestioare au fost initial concepute ca marturie personala pentru familia apropiata, acum fiind oferite si publicului. Textul este complementat copios cu fotografii si documente. Aceasta este versiunea color a cartii, exista si versiune alb-negru, ISBN 1727812476.
About the Author: S-a nascut in 1938, intr-o familie instarita din Deva. Tatal, avocat, a decedat in 1942, iar restul familiei se muta la sat, unde copilul este fascinat de acea lume noua. Mama este persecutata de regimul comunist ca fost "element chiabur" averea fiindu-i confiscata si pensia de urmas anulata. Fara venit, se muta la sora din Arad, iar copilul ramane la internatul scolii din comuna, devenind elev fruntas, ulterior fiind ales seful unitatii de pionieri.
Persecutia familiei continua, in 1952 acestea fiind trimisa cu domiciliu obligatoriu la Aiud.
Fiind impiedicat de autoritati din a continua studiile, tanarul de 14 ani este nevoit sa lucreze "la negru" pentru asigurarea existentei. Se angajaza ca ucenic la Cooperativa "Otelul," unde ajunge controlor de calitate. Ca muncitor reuseste sa intre la liceu la "fara frecventa" si sa ia bacalaureatul.
In 1956 este admis la Facultatea de Medicina din Cluj, dar in anul 3 este exmatriculat din cauza "situatiei economico-sociale a parintilor." Lucreaza ca fochist intr-o fabrica, apoi ca muncitor necalificat pe un santier din Aiud. Urmeaza Scola Sanitara din Arad; absolvind al doilea din clasa, este repartizat ca asistent medical la aeroportul din Constanta.
In acelasi an (1962) este readmis la Facultatea de Medicina, de aceasta data la Bucuresti, fiind obligat sa reinceapa studiile din anul intai. In paralel continua sa lucreze in diverse domenii pentru a se intretine. Se casatoreste; vor urma doi copii, specializarea si alti cinci ani ca asistent universitar in Bucuresti.
Cand insa admiterea la un examen pentru avansare profesionala ii este blocata de Comitetul de Partid din cauza originii "nesanatoase," hotaraste impreuna cu sotia sa paraseasca tara. Este transferat pe "linie moarta" la "Policlinica pentru Sportivi," unde intalneste alti "indezirabili"; face garzi de noapte pe "Salvare."
Cererea de emigrare a familiei este respinsa in mod repetat, iar autoritatile romane transmit avocatului american care se ocupa de caz, ca de fapt familia nici nu ar fi inaintat vreodata o astfel de cerere.
Abia in 1980, dupa trimiterea in occident (printr-un turist) a raspunsurilor negative de la directia Pasapoartelor, familiei ii este aprobata, in final, emigrarea.
Dintre publicatii:
*"Amintiri din România socialista: de la inflorire la faliment"
*"SAPTE DECENII DE MEDICINA: Amintirile unui medic geriatru/in exil"
Vezi bit.ly/autor-amz, bit.ly/e-carti, AmintiriDinRomania.com