The Wallachian Mandarin Petre Pandrea. A critical essay by Ştefan Dimitriu
This book is in Romanian. It presents the life and work of the great Romanian political thinker, writer, and journalist Petre Pandrea.
Această ediţie a cărţii este publicată special pentru românii din diaspora.
Citiţi cărţi în limba română! Veţi fi mai aproape de casă, de ţară.
Comandaţi cartea de pe site-ul Amazon corespunzător ţării în care locuiţi şi nu veţi plăti transportul internaţional.
Privesc cu nelinişte şi chiar cu un fel de groază în jurul meu, observând cum astăzi, cu toată deschiderea spre lume în care trăim, cu toate libertăţile ce ni se garantează, cu toată hărmălaia media care ne asaltează pe toate căile şi din toate direcţiile, douăzeci şi patru de ore din douăzeci şi patru, nu există la nivelul înaltelor noastre conştiinţe intelectuale naţionale un om de corectitudinea morală şi de curajul civic, politic, juridic, jurnalistic ale lui Petre Pandrea. Şi câtă nevoie ar fi de unul ca el! Măcar de unul!
Dar, cu cât mai mari au devenit posibilităţile de a te manifesta plenar, în context desigur european şi planetar, ca om al unui timp, al unei naţiuni, al unei culturi, al unor tradiţii sănătoase, cu atât mai palide şi mai lipsite de personalitate s-au arătat a fi reacţiile vârfurilor intelighenţiei noastre (atunci când, totuşi, acestea se produc!) la anomaliile de tot felul care macină încet dar sigur fibra noastră naţională, mândria de a fi european dar şi român, în acelaşi timp. Aşa cum Petre Pandrea s-a vrut a fi şi a reuşit întotdeauna să fie.
Dar noi, ce facem? Privim cu seninătate cum o civilizaţie de carton, celofibră şi e-uri tinde să înlocuiască o construcţie spirituală şi materială milenară. Privim cu seninătate cum ni se bărbieresc munţii şi ne sunt vânaţi ciobanii cu turme şi câini cu tot, cum ni se fură aurul şi celelalte bogăţii din străfunduri, cum ni se înstrăinează pământurile fertile de sub picioare, cum agricultura noastră nu mai este lăsată să ne producă nici măcar hrana de subzistenţă, cum ni se demolează industriile, multe dintre ele extrem de performante, cum ne migrează ca nişte păsări călătoare vapoarele, cum ne sunt alungaţi dintr-o ţară care nu mai este în stare să le asigure un loc de muncă milioane şi milioane de compatrioţi, cum... cum... cum...
Dar noi aşteptăm... Ce?
O zi fastă... Care?
Să ne salveze... Cine?
Ca să putem fi noi înşine... Când?
Citindu-l pe Petre Pandrea, nu poţi să nu-ţi pui toate aceste întrebări. Pentru a încerca să găseşti în tine însuţi răspunsurile cele mai apropiate de adevăr şi acţiunile sau reacţiunile cele mai potrivite cu situaţia dată. Ca să nu-l mai tot aştepţi pe omul acela providenţial, care nu mai vine. Şi să încerci să fii tu însuţi omul acela, care să-i trezească la realitate, la luptă şi la speranţă pe toţi ceilalţi.
Ştefan Dimitriu
About the Author: Ştefan Dimitriu, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani din România, s-a născut la 21 mai 1938, în Ibăneşti-Vaslui, într-o familie de învăţători.
Debutează cu versuri, în 1957. Dar adevărata consacrare va veni odată cu debutul în proză ("Drumuri ca-n palmă," proză scurrtă, Editura Eminescu 1971).
Urmează romanele sale de succes ("Trapez" - 1972, "Tinereţea lui Bogdan Irava" - 1987, "Turnul nebunilor" - 1993, "Lasă zilei scârba ei" - 2009).
Între timp, publică şi alte volume: teatru ("Steaua păguboşilor"), eseuri, evocări ("Dealuri la Prut"), reportaj ("Ţara lui Skanderbeg"), jurnal ("Pace ţie, cititorule") etc. Traduce masiv din Evgheni Evtuşenko (volumele de versuri "Mierea târzie" şi "Porumbelul din Santiago şi alte poeme," romanul "Să nu mori înainte de moarte").
În 1910, Clubul de Proză al Uniunii Scriitorilor îi acordă Premiul de excelenţă pentru romanul "Lasă zilei scârba ei." De la absolvirea facultăţii şi până la retragerea din activitate (1967-2007), a lucrat la Radio-Televiziunea Română (realizator de emisiuni, redactor-şef, director de departament).
Documentarul său "Exerciţii de libertate," consacrat Revoluţiei Române, a fost distins cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA (Londra, 2001) şi Nimfa de argint (Monte Carlo, 2002).
Profesorul Romul Munteanu, marele critic literar, scrie: "Poate părea paradoxal, dar romanele cele mai originale, mai profunde şi mai rezistente în timp ale generaţiei Augustin Buzura au fost scrise de Ştefan Dimitriu."
La eLiteratura, lui Ştefan Dimitriu i-au apărut următoarele cărţi:
- Pace ţie, cititorule! (jurnal, 2014)
- Lasă zilei scârba ei (roman; ediţie în două volume, 2015)
- Tibidam Tibidum. Jurnal vesel de călătorie (jurnal, 2015)
- Mandarinul valah Petre Pandrea (eseu critic, 2016)
- Cuvântul ca un fruct oprit (poezii, 2016)
- Trapez (roman, 2017)
- Întrebările Sfinxului. Tinereţea lui Bogdan Irava (roman, 2017)
- Turnul nebunilor (roman, 2017)