About the Book
The Light, Untouched. Poems
This book is in Romanian. It is the Romanian poet Mihaela Gudană's third poetry collection.
Această ediţie a cărţii este publicată special pentru românii din diaspora.
Citiţi cărţi în limba română! Veţi fi mai aproape de casă, de ţară.
Comandaţi cartea de pe site-ul Amazon corespunzător ţării în care locuiţi şi nu veţi plăti transportul internaţional.
Volumul Lumina neatinsă este a treia carte de versuri a poetei Mihaela Gudană, o poetă apreciată şi admirată pe ambele maluri ale Prutului.
Scriitoarea Passionaria Stoicescu ne prezintă astfel viziunea poetică a Mihaelei Gudană
Această carte de poezie este de fapt un lung poem de dragoste, fragmentat în mici poezii, dispuse în metru clasic sau în vers alb, perfect unitar şi consecvent în afirmarea unui acelaşi conţinut liric: iubirea în timpuri şi anotimpuri. La care se adaugă metaforic şi un Anotimp în zadar," acela al iubirii neîmpărtăşite, al efemerităţii acestui sentiment.
De remarcat, că într-o vreme a persuasiunii citadinului, Mihaela Gudană rămâne credincioasă naturii, legătura cu elementele ei făcându-se simplu, transcrisă în metafore proaspete şi curajoase.
Sinceritatea devoalării trăirilor dă o notă de autentic şi frumuseţe acestor poezii. Nu e uşor să-ţi expui exaltările, melancolia, luciditatea, diversele stări temperamentale, metaforizate în toată senzualitatea lor.
Poeta e o darnică, plină doruri, în speranţa că, ceea ce oferă ca trăire şi ca poezie, i se va întoarce înapoi. [...]
Nevoia de afecţiune şi de răspuns la toată această avalanşă de iubire, mai mult de rememorare a ei, naşte poeme narcisiace, superbe în mesajul lor, dar triste pentru expeditor.
Apa, ca element primordial din care s-a clădit universul, exprimă viul, curgerea, trecerea, abluţiunea, naşterea şi moartea, stihia, şi este prezentă sub mai toate formele ei (val, izvor, torent, mare, abur, ceaţă, gheaţă, ploaie), bine aspectate în poemele cărţii. Însoţirea apei cu feminitatea mi-a readus în ochi unul din tablourile lui Gustav Klimt, cu erotismul făpturilor lui feminine, Şerpi de apă" (I şi II).
O senzualitate calmă şi caldă se degajă, de asemenea, şi din unele poeme ale Mihaelei Gudană. Comportamentul liric e unul temperamental, când copilăresc, când grav, nelipsindu-i amprenta ludică.
Vara e puţină, toamna cât cuprinde, iarna în aşteptare, iar primăvara în amintire. Toate cu o melodicitate vivaldiană din Anotimpuri."
Poemul introductiv Mersul pe val" şi cele finale Monolog," Poetului," Mă cheamă scrisul" dovedesc acea conştiinţă de sine, asumarea actului creator, condiţia poetului şi a poeziei, o structură rotundă, aşa cum se cade unei a treia apariţii editoriale.
Echilibrată ca tehnică a versului (când în metru clasic, când în vers alb), cartea Mihaelei Gudană este o pledoarie pentru iubire, sinceritate, împletire a erosului cu natura.
Passionaria Stoicescu
About the Author:
Mihaela Gudană s-a născut la 1 Mai 1969 în oraşul Tecuci, jud. Galaţi.
Studii: Facultatea de Litere a Universităţii Dunărea de Jos" Galaţi.
De profesieeste bibliotecar.
Volume de autor:
- Locuiesc în tine," Editura Armonii Culturale, Adjud, 2014;
- Monografia comunei Ghidigeni, Editura Armonii Culturale, Adjud, 2014;
- Elegii albastre," la Editura Diaspora din Focşani, 2016;
- Lumina neatinsă," la Editura ePublishers, Bucureşti, 2018.
A publicat poezii în antologiile literare:
- Confesiuni în virtual," Editura Pim, Iaşi;
- Ceasuri de mătase," Editura Armonii Culturale," Adjud, 2013;
- Lira de foc," Editura InfoRapArt, Galaţi, 2014;
- Pod de dor către bunici," Editura Armonii Culturale," 2015;
- Parfumul clipei," Editura Sfântul Ierarh Nicolae, Brăila, 2015.
Publică în revistele literare: Negru pe alb," Castelul fermecat," Tecuciul literar artistic," Cervantes," Boema," Emigrantul," Expresia ideii," Dor de dor."
Din anul 2016 este membră a Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română din Republica Moldova.
La invitaţia organizaţiilor Redescoperă România" şi PNL Diaspora Italia participă la o amplă activitate de prezentare a activităţii literare la Atena, împreună cu poeta Carmen Antoaneta Marcean. Aici li s-a publicat într-o ediţie bilingvă (româno-greacă) volumul de poezii Poezia este o călătoare," editat la Atena in luna mai 2017, în traducerea Angelei Bratsou.
În noiembrie 2017 primeşte Premiul pentru originalitatea şi măiestria textului" pentru sceneta Liniştea războiului din casa familiei Chrissoveloni" la Festivalul de Teatru Lumini şi Umbre," Ediţia a II-a, Oneşti, jud. Bacău.