160 sayfalık kitap üç bölümden oluşmaktadır. Psikoloji, Osmanlı ve Cumhuriyet.
Amacı; kısaca "Batıcı" başlığı altında toplayabileceğimiz bir grup modernist insanımız... Niçin din ve gelenek kaynaklı köklerini radikal bir red çabası içindedirler? Kendilerinden, geçmişlerinden, köklerinden, taşrada bıraktıkları, "ötekileştirdikleri" ailelerinden, onların değerlerinden, "yaşam tarzlarından" niçin nefret ederler?
Bu soruların psikolojik ve tarihi nedenlerini araştırmaktır.
Psikoloji bölümü toplumsal yırtılmanın psikolojik altyapısını ele almaktadır.
A) bireysel psikoloji
B) sosyal psikoloji. 1. konformizm hevesi 2. aforoz korkusu
C) siyaset psikolojisi (insanlar niçin Batıcı/Yerli olmaya meylederler)
Osmanlı Devleti bölümünde merkez/periferi, devşirme/reaya (Türkmen) yabancılaşmasının, bunun yolaçtığı gerilimin tarihi kökenleri incelenmektedir.
Cumhuriyet bölümünde ise Selçuklu ve Osmanlı devletlerini kuran çekirdek olan, ama sonra ihmal edilen Türkmen'in Cumhuriyet'le yükselişe geçişi, Devlet'i tekrar sahiplenme çabaları, 15 Temmuz halk İhtilali ile askeri bir daha darbe yapamayacak şekilde kışlasına sokması anlatılmaktadır. Asker/sivil devşirme iktidarının sonlandırılmasının Fransız İhtilali kadar önemli milenyal bir devrim olduğu vurgulanmaktadır.
Devşirme Bürokrasinin iktidarı kaybetmesinin kökeninde ıskalanan önemli hususun, Atatürk'ün padişahlığa son vermekle devşirme bürokrasinin kafasını koparmış olması, onun iktidar ikizini yoketmekle asker/sivil bürokrasiyi başı kesik horoza döndürdüğü, ve sonunda burjuvalaşan Anadolu Türk'ünün tarihi yönetim sınıfını devirmesine yolaçtığı vurgulanmaktadır.
Ve nihayet, gençlere asıllarına yabancılaşmama nasihatiyle son bulmaktadır.
"Büyükelçilerimizin entelektüel kapasitelerinin birçok örneğini biliyoruz. Ama Aydın Nurhan Büyükelçimizin muazzam çalışması, aynı zamanda dışişleri elitlerimize yerleşik bakışı da değiştirecek nitelikte.
Israrla öneririm hezarfen, milletin organik Aydın'ı Büyükelçimizin kitabını."
Prof Dr Erol Göka
"Bir Siyaset Olarak Nefret Söyleminin Yozlaştırıcı ve Demokratik Düzeni Yaralayıcı Etkilerini Derinliğine Yansıtan Eşsiz Bir Eser. Tüm siyasetçiler, siyasete girmek isteyenler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğrencileri ve Nefretten Nefret eden Herkes için Nefret konusunda Farkındalık Yaratabilecek Temel Bir Kaynak."
Prof. Dr. Fahri Erenel