Nonverbal Communication. A Study
This book is in Romanian. It is a scientific study on nonverbal communication.
Această ediţie a cărţii este publicată special pentru românii din diaspora.
Citiţi cărţi în limba română! Veţi fi mai aproape de casă, de ţară.
Comandaţi cartea de pe site-ul Amazon corespunzător ţării în care locuiţi şi nu veţi plăti transportul internaţional.
Noi, oamenii, singurele fiinţe pământene dotate cu limbaj articulat, suntem tentaţi să absolutizăm valoarea acestei însuşiri, fiind mult mai puţin atenţi la limbajul nonverbal - mai puţin posibil mincinos decât cel verbal.
Cu acurateţe, într-un limbaj ştiinţific dar nesofisticat, cursiv şi simplu, folosind o importantă bibliografie de specialitate, Ana-Maria Voican demonstrează toate modurile de exprimare nonverbală, exprimare sinceră sau simulată, însoţind cu succes exprimarea verbală şi întărindu-i valoarea, fie că e vorba de sinceritate, fie că e vorba de simulare.
Lucrarea de faţă are calitatea de-a te face să te evaluezi mai cinstit pe tine însuţi, precum şi pe alţii.
Publicarea ei va face mai cunoscut subiectul foarte interesant dezbătut de autoare.
Ileana Vulpescu
Lucrarea de faţă m-a interesat în mod deosebit deoarece am vrut să aprofundez despre capacităţile noastre de a recepta mai exact masajele interumane cu ajutorul comunicării nonverbale, care oferă o modalitate eficientă de satisfacere a nevoii oamenilor de a transmite celorlalţi informaţii şi emoţii.
Consider că decodificarea comunicării nonverbale implică mai mulţi factori - contextul cultural, social, politic, istoric - despre care am amintit şi pe care i-am interferat cu tema lucrării, mai ales în ultimul capitol.
M-a interesat, mai ales, să studiez, şi eventual să descopăr dacă la om comunicarea nonverbală beneficiază doar de cele patru canale - vizual, auditiv, tactil, olfactiv - ţinând cont de inteligenţa şi de sensibilitatea umană, incomparabilă cu cea a animalelor. Argumentez această afirmaţie prin sensurile unei strângeri de mână - mă refer la intensitatea, timpul, fineţea sau duritatea cu care este făcut acest gest - la stimulii vibratorii, dar şi la comunicarea extrasenzorială - gânduri, emoţii - de care ar trebui să se ocupe în mod special cercetătorii în domeniu, mai ales că în această perioadă, numită "modernă," zonele ştiinţei au fost invadate de speculanţi care pretind că dintr-o singură privire pot citi gândurile altora din gesturile lor.
Această situaţie existentă în viaţa contemporană, m-a determinat să folosesc pentru capitolul "Studiu de caz" două personalităţi din politica şi cultura noastră cu motto "Dincolo de aparenţe..." sau mai simplu, am putea spune "unde dai şi unde crapă," căci există în aceste cazuri un comportament disimulat care vizează ansamblul manifestărilor prin care se ascunde adevărata înfăţişare a unui lucru sau desfăşurare a unui eveniment.
Ana-Maria Voican
About the Author: Despre autoare
O cunosc pe Ana-Maria de când a terminat liceul, din anul 2000. De atunci ne leagă o frumoasă prietenie. Este genul de om pe care, dacă îl dai afară pe uşă îţi intră pe geam şi dacă îl dai afară pe geam intră pe gaura cheii. Ambiţia de a învăţa tot timpul şi îndârjirea de a obţine ce îşi propune sunt calităţile pe care i le-am apreciat. Lucra şi în acelaşi timp învăţa pentru a-şi definitiva studiile în domeniul asistenţă managerială şi comunicare. În anul 2010 era licenţiată a Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Asistenţă Managerială şi Secretariat, din cadrul Universităţii din Piteşti, timp în care a făcut o pasiune pentru comunicarea nonverbală, psihologie şi inteligenţă emoţională.
Din dorinţa de a empatiza şi relaţiona optim cu persoanele cu care interacţionează a studiat încontinuu despre aceste domenii. A realizat că cel mai simplu mod de a obţine un răspuns sincer este limbajul trupului.
În viaţa profesională a optat pentru acest domeniu vast şi complex - asistenţa managerială şi ulterior consilier vânzări, astfel interacţionând continuu cu oamenii unde comunicarea, verbală şi nonverbală, fiind pilonul principal. Aici a avut contact nemijlocit şi a socializat cu persoane din diferite contexte culturale, de diferite culturi şi naţionalităţi, unde comunicarea nonverbală a fost o «punte» de legătură şi transmitere corectă a informaţiilor, a mesajului.
«Comunicarea nonverbală este o formă de limbă socială care, de multe ori este mai bogată şi fundamentală decât cuvintele noastre», spune Leonard Mlodinow.
Lili Suciu, Televiziunea Vâlcea 1, Rm. Vâlcea