THE MIRROR SHARD. A Novel
This book is in Romanian. It is an attractive easy-to-read action novel.
Mihai Maxim este un prozator fascinat de destine. [...]
Romanul Ciobul de oglindă este, ca şi Puşa de acelaşi autor, povestea unui destin. Un Bildungsroman al unui om al vremii noastre, în care hazardul şi necesitatea merg braţ la braţ pentru creionarea unui destin. Sub pretextul, fecund în planul literaturii, al unei boli incurabile, Vladimir Teculescu, un antreprenor de succes, îşi rememorează viaţa, din anii copilăriei sale sărăcăcioase la Roman, până în momentele ei de apogeu profesional, când a ajuns directorul unei puternice companii multinaţionale. O viaţă cu de toate, în care a avut parte de clipe de umilinţă şi de exaltare, de bucurii şi decepţii, de iubiri şi trădări. Ritmul naraţiunii este foarte rapid, dat de frazele scurte, sacadate, fapt ce produce întregii scrieri un efect cinematografic. Realmente cititorul este captivat ca de un film realizat pe un montaj tăiat foarte din scurt, care se derulează sub ochii săi cu mare repeziciune. Este genul care se citeşte pe nerăsuflate. Fiecare propoziţie şi frază dă impresia că este înlănţuită de cea care urmează. Mai mult decât atât, poate puţin surprinzător ca tehnică narativă, viziunea autorului omniscient intercalează epic, pe alocuri, elemente din trăirile sentimentale, nostalgice, ale protagonistului.
Practic, romanul lui Mihai Maxim este alcătuit din două microromane. Primul, al universului copilăriei şi adolescenţei, este povestea accentuat nostalgică a unei lumi care moare.
Pe măsură ce personajul se maturizează, tonul relatării se schimbă. Nostalgia blândă se retrage discret, relatarea devine directă, pragmatică, eficientă. Prevalează faptele, nu trăirile, chiar dacă, în câteva rânduri, erotismul îşi face prezenţa în ipostaze deloc inhibate. Marea artă a lui Mihai Maxim în această parte a romanului este aceea de a relata stările limită, de anxietate, de incertitudine, cumpenele morale de viaţă ale personajului său.
Romanul Ciobul de oglindă de Mihai Maxim produce o destul de mare surpriză, inclusiv la nivelul construcţiei. Pista de lectură iniţială (a omului atins de o maladie incurabilă care, în ultimele clipe ale existenţei, îşi rememorează existenţa) este abandonată nonşalant la un moment dat, pe parcursul cărţii, iar finalul este unul cu totul imprevizibil.
Ciobul de oglindă este o carte despre România de ieri şi de azi şi despre destinele neştiute ale oamenilor pe care îi zărim zilnic în drumul nostru, fără să le ştim vreodată (sau să ne preocupe) povestea vieţii. Pentru că fiecare dintre ei poartă în spate câte o poveste, mai veselă sau mai tristă, dar, cu siguranţă, fascinantă. Ciobul de oglindă este romanul unui autor, Mihai Maxim, tenace şi talentat, căruia îi place să povestească simplu, pe înţelesul tuturor, istorii care vă vor ţine cu sufletul la gură. Cei care se încumetă să le citească, le vor căuta, cu siguranţă, şi pe cele care vor veni. Reţineţi acest nume: Mihai Maxim
! Tudorel Urian
About the Author: Maxim Mihail Traian, mai cunoscut sub numele de Mihai Maxim, s-a născut la Roman, la 5 noiembrie 1961 intr-o familie de oameni răscoliţi de istorie. Fiind al şaptelea copil, mezinul familei duce o viaţă lipsită de evenimente marcante pană la intrarea la studiile liceale.
Odată cu admiterea la Liceul Roman-Vodă (actualmente Colegiul Naţional Roman Vodă) incepe să devină atras de mediul intelectual de mare clasă, mai ales datorită ilustrului profesor de filozofie Gheorghe A. M. Ciobanu. La un moment dat se apucă serios de studiul matematicii şi al chimiei, absolvind ulterior Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul Politehnicii din Bucureşti.
Nu după mult timp urmează cursurile MBA (Management of Business Administration) organizate de CNAM Paris (Conservatoire National des Arts et Metiers), şcoală de inalte studii economice post-universitare cu o istorie de peste două secole.
După o perioadă destul de lungă, decide să işi creeze propria afacere, clienţii importanţi alegand să il urmeze datorită modului in care a ştiut să şi-i apropie, dandu-le increderea că nu este doar un simplu furnizor de echipamente, ci mai degrabă un consultant de incredere.
Criza financiară care a debutat la noi in anul 2009 l-a obligat să işi restrangă mult activitatea. Acest lucru l-a indepărtat de lume, retrăgandu-se in liniştea unui sat din inima Bărăganului. Aici s-a simţit pentru prima dată eliberat de presiunea cotidiană şi s-a apucat de scris. A publicat romanul de debut "Ciobul de oglindă" in 2011 la Junimea din Iaşi, urmat de "Puşa" la Minerva in 2012.
Abia in 2015 a reuşit să finalizeze volumul I al romanului "Fără Nume," o abordare ludică şi autopersiflantă, pe alocuri, a romanului filosofic cu trimiteri către numerologie.
Prin seria celor trei cărţi scrise deja, autorul continuă saga romaşcană, incercand să redea fresca unei societăţi in plină mişcare, care parcă nu işi mai găseşte locul.